Nyheder

Hvem var Bertel Budtz Müller?

Dette spørgsmål arbejder arkivets lokalhistorikere Knud Holch Andersen og Flemming Skipper ihærdigt på at få besvaret. Og til efteråret i 2018 sendes bogen “SYNDIKALIST-LØJTNANTEN. Bertel Budtz-Müller og hans generation” på gaden. 

Bertel Budtz Müller er i dag en stort set glemt forfatter. Men han har – med digteren og kritikeren Tom Kristensens ord – ”et højst ejendommeligt forfatterskab bag sig, som kritikken ikke har sagt det sidste ord om endnu.”

Bertel Budtz Müller (1890 til 1946) er vokset op i Thisted. Han deltog – som sekondløjtnant – i den revolutionære bevægelse i København 1917-1918. Samtidig hørte han som dramatiker til tidens unge revolutionære kunstnere. Til vennekredsen hørte  forfatterne Knuth Becker, Rudolf Broby-Johansen, Aksel Sandemose og tegneren Anton Hansen.

Han oprettede og ledede det eksperimenterende Arbejdernes Teater i København 1925-29.

I 1930erne udviklede han en helt ny genre af Thybohistorier, der via de store avisers søndagstillæg fik en meget bred læserkreds.

Bertel Budtz Müller har bedre end nogen anden forfatter i 20. århundrede beskrevet landskab og natur i Thy og givet indlevende skildringer af de mennesker, der levede ved havet, på klitheden, i Limfjordslandet og i købstaden Thisted.